Kallimarmaro

3 Γενιές ως τις μέρες μας

Όπως συμβαίνει με όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις που μετράνε τουλάχιστον μια γενιά, κάθε νέα γενιά νιώθει ότι πρέπει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τις ευθύνες που της παραδίδονται.

Προσωπικά, θέλω να σταθώ και εγώ στο ίδιο επίπεδο με τις επιτυχίες, την δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό πνεύμα και το αγωνιστικό πείσμα που επέδειξαν οι προπαππούδες και οι παππούδες μου, ο πατέρας και η θεία μου στην διάρκεια όλων αυτών των ετών.

Ελπίζω να σας αρέσει αυτή η σύντομη αναδρομή στην πορεία της οικογενειακής μας επιχείρησης.

Προ-πάππους Μάρκος, δεκαετία 1950

Scan 95 web

Ταμπέλα (στο κέντρο) Καλλιτεχνικό Εργαστήριο Εκκλησιαστικών Επίπλων Μάρκος Μπόλαρης, Σέρρες (χειροποίητα ξυλόγλυπτα)

IMG 5625

Χειρόγραφο σχέδιο του Μάρκου

Scan 97 web

Ο Μάρκος δίπλα σε ένα χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο

Ο Μάρκος ίδρυσε ένα εργαστήριο ξυλογλυπτικής με πλήθος μαστόρων την δεκαετία του 50 στις Σέρρες ( Google maps: https://goo.gl/maps/PsavJ7p3cpVLT7bd9 ).

Το βασικό αντικείμενο τους ήταν χειροποίητες ξυλόγλυπτες κατασκευές μεγάλης δεξιοτεχνίας και λεπτομέρειας τις οποίες σχεδίαζε και επόπτευε ο ίδιος.

Παππούς Ιωάννης, δεκαετίες 1960-1970

Scan 67

Scan 65

Scan 66

Μαρμαρόγλυπτα χειροποίητα για εσωτερικά εκκλησιών

Ο Ιωάννης διδάχθηκε την τέχνη της ξυλογλυπτικής από τον πατέρα του Μάρκο, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη όπου εφάρμοσε την τέχνη του στο μάρμαρο.

Ανάγλυφα τεχνουργήματα από μάρμαρο καθώς και μαρμάρινα μνημεία βρίσκονταν στο επίκεντρο της επιχείρησής του.

Ο πατέρας και η θεία μου, δεκαετία 1980 έως σήμερα

img

Η θεία μου η Χρυσούλα (δεξιά) σε μια έκθεση μαρμάρου

Scan 23 bw

Ο πατέρας μου Μάρκος καθώς δημιουργεί ένα γλυπτό μνημείο μέσα από έναν όγκο μαρμάρου

Scan 94

Ο Μάρκος (όρθιος αριστερά), ο Ιωάννης και ένας μάστορας ποζάρουν δίπλα σε ένα χειροποίητο μαρμάρινο τζάκι

Όλη αυτή η γνώση, δεξιοτεχνία και δημιουργική αντίληψη πέρασαν στον πατέρα μου τον Μάρκο και την αδελφή του, την Χρυσούλα.

Το 1979 ίδρυσαν την εταιρεία ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟΝ εμπνεόμενοι από τον περίφημο στάδιο στην Αθήνα και αντικατοπτρίζει τα δυο κύρια χαρακτηριστικά της εταιρείας τους, το κάλλος και το μάρμαρο.

Τα κύρια προϊόντα τους ήταν χειροποίητα καλλιτεχνήματα μαρμάρου όπως σκαλιστά τζάκια και άλλα, όλα σκαλισμένα στο χέρι αργά και με μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια. Παράλληλα, η εταιρεία εξακολούθησε να μεγαλώνει και στράφηκε προς την εισαγωγή νέων υλικών για τον αναπτυσσόμενο κατασκευαστικό κλάδο.

Σήμερα

CRS 7309

Σήμερα η εταιρεία ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟΝ επιχειρεί από τις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της σε 32.000 τετραγωνικών μέτρων στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, στο πλήρως και άρτια εξοπλισμένο εργοστάσιο της, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και επεξεργάζεται όλα τα είδη πετρωμάτων, από τους επιβλητικούς όγκους ως το πιο λεπτεπίλεπτο καλλιτέχνημα. Η αποθήκη μας ανανεώνεται συνεχώς με πετρώματα από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο.

Το 2008 η εταιρεία επεκτάθηκε στην εξόρυξη πρώτων υλών ανοίγοντας δύο λατομεία στο Λάκκωμα Χαλκιδικής όπου εξορύσσει τον ασβεστόλιθο Πέτρα Λακκώματος (ή Terra Coral όπως το λέμε εμείς), ένα πέτρωμα με ζεστά, γήινα χρώματα, για περαιτέρω κατεργασία και διάθεση στην αγορά.

Μπορείτε να δείτε παραπάνω φωτογραφίες από το οικογενειακό μας αρχείο στην ιστοσελίδα μας: https://www.kallimarmaro.gr/poioi-eimaste/